Tips Untuk Menjadi Dj Baru Radio Internet. - Forum Main My profile Registration Log out Login
Welcome Guest | RSS
Tuesday
2016-12-06
5:01 PM
LepakNetFM
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Forum LepakNetFM » LepakNetFM » Tips Untuk Menjadi Dj Baru Radio Internet.
Tips Untuk Menjadi Dj Baru Radio Internet.
lepaknetfmDate: Saturday, 2009-03-28, 3:22 PM | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 4
Reputation: 0
Status: Offline
Semua Yang Berkaitan tentang Dj Radio mengunakan Winamp...

Download Shoutcast Software dan Install
Download links : http://www.interdesa.com/downloads/shoutcast-dsp-1-9-0-windows.exe

Semua Yang berkaitan tentang Dj radio mengunakan Winamp...

1 . anda mestilah mempunyai Winamp yg versinya 5.11 ( 3 tak boleh )
2 . anda perlulah mendownload Shoutcast DSP plugin untuk winamp
3 . install plugin tersebut masukkan kedalam forlder winamp anda!!
4 . buka winamp anda kemudian : tekan ctrl+p , pilih menu DSP/Effect,lihat bahagian sebelah kanan, klik pada : Nullsoft SHOUTcast source Dsp.

kemudian anda akan dapati satu kotak lain akan keluar ( SHOUTcast Source )

Encoder tab: anda harus setkan encoder seperti di bawah ( utk radio ini sila pilih 24kbps mono atau 40kbps stereo bergantung pada conection anda )

Output tab. :
di connection :

address : lepaknetfm.lepaknet.org
password : (akan di beri tahu)
port : 8080

Encoder : 1
Encoder Type: MP3 Encoder
Encoder Settings: 24kbps,22.050kHz,Mono

di Yellowpages :
set kan :

Description : -:= Radio Online lepaknetfm Saluran Relax dan infomasi anda =:-
Url :address web site senarai lagu anda (cth :http://lepaknetfm.do.am/)
Genre :nickname anda (cth : DJ-LNetFM)
AIM :N/A
ICQ :0
IRC :#lepaknet

Input tab :

Music Level : -1db
BG Music Level : -11db
Mic Level : -1db
Fade Time : 2000ms

PERHATIAN: Anda takkan dapat connect selagi dj yang sedang online belom disconnect!!!

Tips Penting!!!

lepas klik button Open Mixer,

- kat Volume/Play Control, mic jgn mute kan, tapi tarik slide tu sampe bawah sekali dan kat button advanced, tick box mic boost . naper buat camni? slide tarik bawah sekali supaya mic tak rekod bunyi persekitaran ketika lagu dimainkan. dan bile dj nak bersuara, dj bule tekan button 'push to talk'. ketika button ni di tekan. slide mic tadi akan naik secara automatik dan slide wave akan turun secara automatik. lagu yg sedang diputar akan jadi perlahan dan sensitivity mic akan naik.
- kat Record Control, slide stereomix tarikkan sampe bawah, pastu naikkan sket. SKET JE TAU. naper? stereomix ni berfungsi utk gabungkan suara dj dgn lagu. kalu tarik slide sampe bawah skali input dB akan jadi minus! bermakna bunyik kuat sgt!! sakit telinga. bunyik gorgon!!
- kat Volume/Play Control, korang mainkan satu lagu kat winamp, slide kat Wave korang ejas sampe input Level kat tab input tu dalam area 5~15dB .atas dari 15dB bunyiknya terlalu perlahan. bawah dari 5dB plak bunyiknya terlalu kuat!!
- setting terbaik utk stereomix, bile dj nak bersuara

Music Level : -6dB
BG Music Level : -20dB
Mic Level : 0dB
Fade Time : 500ms

P/S: Gambaran diatas hanya basic asas setting sebagai deejay dan anda boleh menggunakan setting yang lain yang mana anda rasakan sesuai. Sila bertanya kepada deejay yang lain untuk setting yang lebih advance.

___________________________________________________________________________________________________

@REQUEST BOX REMOTE

Copy dan pastekan remote dibawah ke dalam remote mirc anda. untuk bukakan kotak request sila klik kanan didalam channel dan klik menu request. Untuk tutup kotak request klik semula menu request.

-------------------------------------------------------Sila Copy Bermula dari bawah----------------------------------------------------------

#request on
On *:TEXT:!request*:#: {
if (%request1 == ON) {
set %a1 $chan
set %a2 $nick
window -e @Request
.notice $nick @Song Request accepted, please wait. tQ | echo @Request [ %a2 ] :: [ $2- ] :: Request From [ %a1 ] > | halt }
}
#request END
menu channel {
Request %request1 {
if (%request1 == ON) { .disable #request | set %request1 OFF | echo -a Request Box Now Disable | amsg Request Box Off | .timerrequest off }
else { .enable #request | set %request1 ON | echo -a Request Box Now Enable | amsg Request Box On | .timerrequest 1 120 echo -a DJ`s Request Box currently ON | Halt }
}
}

---------------------Setelah siap Klik Kanan Dalam Channel mirc anda dan pilih On Request Tamat---------

*
Disediakan Oleh LepakNetFM

*
http://set-deejay.s5.com/ buat rujukkan image pic SETTING DEEJAY..

 
Forum » Forum LepakNetFM » LepakNetFM » Tips Untuk Menjadi Dj Baru Radio Internet.
Page 1 of 11
Search:


 Copyright MyCorp © 2016
Make a free website with uCoz