Cara menggunakan psyBNC dan apa Fungsi psyBNC itu sebenarnya - Forum Main My profile Registration Log out Login
Welcome Guest | RSS
Tuesday
2016-12-06
5:02 PM
LepakNetFM
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum » IRC » Guide/Tips/Info » Cara menggunakan psyBNC dan apa Fungsi psyBNC itu sebenarnya
Cara menggunakan psyBNC dan apa Fungsi psyBNC itu sebenarnya
lepaknetfmDate: Saturday, 2009-03-28, 8:45 PM | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 4
Reputation: 0
Status: Offline
"Selama ini sering terdengar keluhan tentang bagaimana cara menggunakan psyBNC dan apa fungsi psyBNC itu sebenarnya. Artikel ini merupakan lanjutan artikel “Menggunakan psyBNC Saat Chat di IRC” (Aston, July 2002 Vol.II-No.10) yang mungkin masih kurang lengkap dalam persembahan dan pembahasan cara penggunaan psyBNC....

Dengan psyBNC nick anda boleh online selama 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Anda keluar bandar, tinggal surfing, ataupun keluar (offline) dari IRC, nick anda tetap online. Kenapa boleh begitu? Itulah salah satu kelebihan psyBNC. Jika anda memakai psyBNC, ketika anda meninggalkan IRC, nick anda akan masuk ke server yang aktif selama 24 jam, tergantung anda di network atau server apa anda set pertama kali. Dan pada bila masa pun anda boleh masuk IRC menggunakan nick itu bahkan anda boleh mendapatkan akses chat yang lebih cepat dibanding teman anda yang lain di dalam satu Warnet, apalagi jika anda menggunakan Warnet yang mempunyai akses dial-up. Mengapa anda boleh lebih cepat dibanding mereka? Itu disebabkan oleh psyBNC anda, anda menggunakan psyBNC sama saja dengan menumpang server tempat anda memakai provider psyBNC tersebut dan tentunya server tersebut sangatlah besar. Kadang-kadang ada yang menyebut psyBNC sebagai bot tetapi yang lebih tepat psyBNC adalah idle bot, karena ketika meninggalkan psyBNC tersebut apabila ada orang yang menegur psyBNC tidak dapat menjawab tapi hanya akan tersimpan di dalam log (jika pesan tersebut melalui msg ataupun private msg). Selain itu psyBNC berfungsi sebagai penyamar lokasi atau juga spoof karena dengan psyBNC anda dapat mengubah IP address (Vhost) chat anda sesuka hati anda bahkan anda boleh membuat seolah-olah anda chat dari luar negeri (bergantung fasiliti provider psyBNC yang anda gunakan.)

Di bawah ini adalah langkah-langkah penggunaan psyBNC:
Setelah anda masuk ke server psyBNC dengan cara berikut:
./server (alamat shell anda)(port)
./quote pass (password psyBNC anda)
contohnya:
./server ltnx.com 1979
./quote pass klowor
Setelah melakukan tahap-tahap di atas anda dapat melakukan arahan-arahan yang ada dalam psyBNC anda sebagai berikut:

./BHELP
Arahan di atas adalah untuk menampilkan menu-menu atau arahan-arahan yang ada pada psyBNC yang anda pakai tersebut.

./BWHO
Digunakan untuk melihat daftar orang-orang atau user yang sedang menggunakan psyBNC yang satu account dengan psyBNC anda.

./ADDUSER
Berfungsi untuk menambah user/pengguna baru dalam account psyBNC anda. Hanya admin psyBNC saja yang boleh memakai arahan ini.
Contoh:
./ADDUSER ident:username (/adduser senthod:phatygeni)
./DELUSER
Untuk menghapus user/pengguna tertentu yang ada dalam account psyBNC anda. Hanya admin yang boleh menghapus user/pengguna.
Contoh:
./DELUSER ident (/deluser senthod)

./BKILL
Untuk meng-kill atau memutus connection user tertentu yang ada di dalam account psyBNC anda tetapi arahan ini tidak akan menghapus user tersebut tapi hanya akan membuat user disconnect atau putus putus connection untuk sementara. Hanya admin psyBNC saja yang dapat melakukan arahan ini.

./PASSWORD
Digunakan untuk menukar password atau kata rahsia pada psyBNC anda apabila anda khuatir password anda akan mudah diteka oleh orang atau pun telah diketahui oleh orang yang tidak anda kehendaki.
Contoh:
./password
./password ole-ole

./ADDSERVER
Untuk memasukkan server-server yang anda kehendaki, misalnya irc.Lepaknet.org, atau chatz.lepaknet.org.
Contoh:
./addserver irc.LepakNet.Org:6667

./DELSERVER
Digunakan untuk memadamkan server yang ada pada daftar/list pada psyBNC anda.
Contoh:
./delserver 1 (tergantung nomor server pada daftar server yang ada di psyBNC anda)

./LISTSERVERS
Untuk melihat daftar server yang ada pada psyBNC anda.

./JUMP
Untuk menukar atau mengganti server yang anda pakai ke server berikutnya yang ada
pada daftar (list) pada psy-BNC anda yang anda set sewaktu anda pertama kali menggunakan PSYBNC.

/BQUIT
Untuk keluar dari network atau memutuskan sambungan dari server IRC dan nick anda akan tidak terpampang di channel sebelum anda connectkan kembali.

/BCONNECT
Untuk menyambung kembali ke network/server IRC setelah anda melakukan arahan /BQUIT supaya nick anda boleh terpampang kembali pada Channel IRC anda.

/SETAWAY
Arahan ini untuk menampilkan pesan anda ketika anda tidak di dalam IRC atau tidak online. Pesan ini akan nampak bila nick anda di-whois-kan oleh rakan anda atau user
lain yang ingin mengetahui status anda.
Contoh:
/setaway (pesan anda)
/setaway maaf saya sedang berbulan madu jadi belum boleh online dalam waktu ini

/SETAWAYNICK
Untuk mengubah atau menukar nick anda ketika anda keluar dari IRC (offline)
Contoh:
/setaway (nick)
/setaway KUJANG^AFK

/SETLEAVEMSG
Untuk menampilkan teks atau pesan anda ketika anda keluar dari IRC (offline.)
Contoh:
/setleavemsg (pesan)
/setleavemsg Sorry, sila tinggalkan pesanan suara anda....!!

/SETUSERNAME
Untuk mengganti user name yang tampil setelah IP address anda ketika di-whois.
Contoh:
/setusername (nama yang anda kehendaki)
/setusername sontoloyo

/VHOST
Untuk mengganti Vhost (Virtual Host) atau IP address psyBNC anda ke Vhost yang anda kehendaki. Virtual Host atau Vhost adalah address yang anda gunakan pada ketika anda online. Sering anda lihat teman atau orang lain mengaku ada di UK (*!*@*.co.uk) padahal anda tahu pasti orang itu ada di Malaysia dan tidak mungkin dia mampu pergi ke sana, tetapi kenapa alamatnya Inggris? Atau anda melihat lagi, ada yang main IRC dengan address: @ircop.com? Berarti dia berkemungkinan besar me-makai BNC atau psyBNC, dia tidak ada di luar negeri atau juga bukan IRCOP. Dengan psyBNC anda dapat memilih puluhan vhost bahkan ratusan yang membuat anda pening memilihnya (bergantung fasilitas vhost provider shell yang anda pakai).
Contoh:
/vhost (vhost yang anda kehendaki dan disediakan oleh shell anda)
/vhost aston.crack.in.the.box.shell.org

/PLAYPRIVATELOG
Untuk menampilkan pesan-pesan untuk anda selama anda tidak berada di IRC (offline), pesan ini dapat dirakam secara automatik ketika seseorang melakukan msg atau private msg. Untuk menggunakan arahan ini anda hanya cukup me-layprivatelog maka automatik akan tampil pesan-pesan untuk anda dalam sebuah windows dengan nama psyBNC atau message.

/ERASEPRIVATELOG
Untuk menghapus privatelog atau pesan yang telah anda baca dan anda tidak membutuhkan pesan-pesan itu lagi.

Demikianlah arahan-arahan dalam penggunaan psy-BNC yang sering digunakan atau yang perlu dalam penggunaan psyBNC, walaupun masih ada arahan-arahan yang lainnya dalam psyBNC tapi jarang digunakan. Saya hanya memberikan arahan-arahan yang utama atau penting dalam penggunaan psyBNC. Apabila masih ada yang ditanyakan tentang tutorial ini anda dapat menghubungi saya di server irc.malaynet.org dengan nick:
Aston #Services
Atau anda boleh juga menghubungi saya via e-mail:
Lepaknet@lepak.com / lepak@lepaknet.org
"
psyBNC

korang pernah tengok channel-channel lain, user / bot nampak ramai giler. korang pun teringin nak letak kat channel korang sebab nak kasi channel maju? well, korang boleh le letak psybnc. psybnc nama dia, bukan bot. psybnc ni macam-macam gunanya. boleh letak kat channel untuk kasi protection, atau saja-saja kasi nampak penuh sikit channel. tapi, jangan la pulak malas invite. nak satu psybnc? tak tau setup? nak suruh orang setupkan tapi orangnya takde? meh kite belajar camna nak setup. sempoi je. kalau adik aku boleh buat, korang sure takde hal punya.

langkah 1
login dulu dalam shell korang. jangan le segan-segan download Putty kat sini ...dah download tu, login dalam shell korang. pastikan korang dah dapat login dengan password dari administrator. tapi, ni amaran. bila korang dah login dalam shell sendiri, semua tanggungjawab shell terletak kat tangan korang. apa-apa hal kalau rosak, tanggung la sendiri. jadi, buat betul-betul.

langkah 2
dah login? okeh, kita download dulu psyBNC dalam shell korang. type ni kat putty korang tuh:
wget http://www.malaynet.org/files/psybnc-latest.tar.gz [contoh]
tunggu kejap dia download.

langkah 3
kite untar kan file tadi. type ni kat putty korang tuh:
tar -zxvf psybnc2.3.2-4.tar.gz
tunggu dia untar.

langkah 4
dah untar? masuk dulu folder dia. type ni:
cd psybnc

langkah 5
habis dah? okeh, kite setup bende tuh. type ni:
make
tunggu kejap. bile dia keluar bende cam country name ke hape ke, korang enter aje. takyah masukkan apa-apa pun. dah enter tu, tunggu dia config sampai habis. (petanda dah habis: dia keluar balik prompt shell)

langkah 6
laa...dah habis dah? okeh, korang kene config lagi. korang type ni pulak:
pico psybnc.conf
ahaa...nanti dia keluar bende ni:
Code:
PSYBNC.SYSTEM.PORT1=31337
PSYBNC.SYSTEM.HOST1=*
PSYBNC.HOSTALLOWS.ENTRY0=*;*

line atas sekali tu, korang edit. tukar 31337 dengan 77777 (contohnya. 77777 ni port untuk kita gunakan dengan psyBNC tuh. kalau korang suka nombor lain, guna la. tapi make sure nombor antara 1000 - 99999. toksah lebih-lebih, takut jadi bende lain je nanti...FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Very Happy" ) dah setel? tekan Ctrl X kat keyboard korang tuh, tekan enter dan tekan enter (2 kali enter). setel? okeh

langkah 7
habis? okeh, type bende ni:
./psybnc

bila korang type je bende tu, nanti dia keluar bende macam logo ke hape. kalau dia kata takde error tuh, maknenye betulla korang setup dan aku ucapkan tahniah sebab dah power setup psybnc. heheh. okeh, selamat berjaya!
_________________

[zoidberg]

 
Forum » IRC » Guide/Tips/Info » Cara menggunakan psyBNC dan apa Fungsi psyBNC itu sebenarnya
Page 1 of 11
Search:


 Copyright MyCorp © 2016
Make a free website with uCoz